SPOKEN pakt uit met XL editie in Paradiso   
13-08-2012
poster14sept

Vrijdag 14 september vindt SPOKEN XL plaats in Paradiso, Amsterdam. Het interactieve poëzie evenement SPOKEN:Dichter Bij De Dichter pakt in de poptempel uit met een extra grote editie en uiteenlopende sprekers als Jules Deelder, Joost Zwagerman, Howard Komproe, Pete Philly, PAX en de Britse Michaela Coel.

Dat SPOKEN podium biedt aan diverse vormen van dichtkunst, onderstreept het programma van de komende editie. Op het affiche prijkt de naam van Jules Deelder. De nachtburgemeester van Rotterdam is één van Nederlands bekendste en meest gewaardeerde dichters en een ware voordrachtskunstenaar. Met zijn uitgebreide disco –en bibliografie en jarenlange theaterervaring belooft Jules Deelder een memorabel optreden te verzorgen.

Een andere opvallende spreker is schrijver Joost Zwagerman. De auteur, bekend van romans als ‘Vals licht’ en ‘De buitenvrouw’, publiceerde de afgelopen vijfentwintig jaar een vijftal dichtbundels, zes romans en talloze verhalen, essays en columns. Tijdens SPOKEN draagt hij zijn persoonlijke favoriete stukken voor.

De uit Londen afkomstige Michaela Coel is een dame om in de gaten te houden. Haar carrière als zangeres gaat als een speer. Haar stijl wordt omschreven als een mix van Adele en Grace Jones en haar in september te verschijnen album ‘We’re the losers’ wordt omschreven als “pop-meets-dubstep-meets-acoustic soul”. Men zou hier bijna door vergeten dat zij in razendsnel tempo naam maakte als dichter, ‘Michaela the Poet’ en dat zij tijdens de vorige editie van SPOKEN een ijzersterke indruk maakte. Coel is daarnaast theatermaakster en speelt enkele dagen na SPOKEN met haar voorstelling ‘Chewing Gum Dreams’ in Den Haag. Ze is niet de enige theatermaker op het programma. Na een succesvolle tournee met zijn cabaretgroep Caribbean Combo  zal stand-upcomedian en presentator Howard Komproe voor het eerst het podium betreden tijdens SPOKEN.

De roots van het evenement liggen in de hiphop en worden in ere gehouden door rappers Pete Philly en PAX. Laatstgenoemde maakte naam als frontman van het Kyteman Hiphop Orchestra en met zijn eigen groep Illicit. Pete Philly vormde tot 2009 een duo met producer Perquisite en bracht gezamenlijk twee lovend ontvangen albums uit. Vorig jaar verscheen Pete Philly’s solo album ‘One’.

Naast het reguliere programma vinden er optredens plaats van zangeres April Alice en de groep Kern Koppen (met live band). April Alice maakt momenteel naam met een combinatie van zang en rap, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Lauryn Hill. De Haagse groep Kern Koppen maakte onlangs indruk met een swingend optreden tijdens ‘De Nacht van Giel’.


SPOKEN:Dichter Bij De Dichter is een concept evenement dat al sinds 2008 georganiseerd wordt en bedacht is door Kevin de Randamie, beter bekend onder zijn artiestennaam Blaxtar. Voor de eerste editie daagde hij een serie bekende collega-rappers en dichters uit om zichzelf te komen presenteren met alleen maar tekst. De performance van de artiesten komt bij SPOKEN echter onder druk te staan door de zeer directe vragen die de artiesten via een projectie scherm voorgeschoteld krijgen zo gauw ze klaar zijn met hun teksten. Om het dan nog spannender te maken, krijgt het publiek de gelegenheid om zelf vragen te stellen aan de artiest waardoor de term ‘publieksparticipatie’ een compleet nieuwe invulling krijgt. Dit maakt SPOKEN een evenement dat draait om artistieke eerlijkheid en persoonlijke integriteit. Veel dichter bij de dichter kom je bijna nooit.


SPOKEN XL

Jules Deelder, Joost Zwagerman, Howard Komproe, Pete Philly, PAX, Michaela Coel (UK).
Live: April Alice (feat. Blaxtar), Kern Koppen
Paradiso 
Weteringschans 6-9, Amsterdam
€ 15,00
Aanvang: 19.30u

www.spoken.fm

Directe link voorverkoop: http://www.ticketmaster.nl/cgi/request.cgi?EVNT=100497

Directe link SPOKEN Facebook pagina: www.facebook.com/dichterbijdedichter

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Laat hier een reactie achter