Mr Polska staat voor waardevolle gezelligheid   
27-02-2012
AlziendOorFinal OUTLINE copy

Op vrijdag 2 maart verschijnt het album ‘Waardevolle Gezelligheid’ van Mr. Polska. De Pool van het Jaar 2011, winnaar van meerdere State Awards en populairste twitteraar van Nederland brengt zijn album uit op het label Nouveau Riche Music; het label van zijn vaste producer Boaz van de Beatz. Het album wordt gedistribueerd door Roughtrade.

De goedlachse Mr. Polska (Dominik Wlodzimierz Groot) is de verpersoonlijking van gezelligheid en dit thema vormt logischerwijs de rode draad van het album. Het album kan zelfs worden gezien als een ode aan gezelligheid, met de nadrukkelijke aanbeveling positief te denken en een feest te maken van het leven. Dat Mr Polska een positieve boodschap uitdraagt, bleek ook toen hij recentelijk het ‘Meldpunt Waardevolle Gezelligheid’ oprichtte als reactie op het meldpunt Midden- en Oost-Europeanen van de PVV. Het was een tegenreactie met een knipoog, die van Mr. Polska ineens een bekende Nederlander maakte.
De jonge pool toont zich echter breder dan louter feestbeest en laat op nummers als ‘Beetje denken’, ‘Onzekere glimlach’ en ‘Ogen zeggen ijs’ zien dat er ook ruimte is voor zelfreflectie.

Boaz zet met zijn eigenzinnige, herkenbare sound een overduidelijke Nouveau Riche handtekening onder het album en toont zich van zijn muzikaalste kant. Hoewel Mr Polska een rapper is en hiphop de basis van het album vormt, klinkt ‘Waardevolle Gezelligheid’ niet als een doorsnee hiphopplaat. Elk nummer is doorspekt met snoeiharde elektronische invloeden en Boaz maakt uitstapjes naar dirty house (‘Slonsje’), dubstep (‘Leg een traantje’) en gabber (‘Uit me plaat’), maar bevat voldoende breedte door popsongs zoals ‘1 miljoen vrienden’.

Het album bevat 15 tracks en twee bonustracks en is in zijn geheel geproduceerd door Boaz van de Beatz. Naast labelgenoten Jebroer, Leo en Digitzz, maken diverse gastartiesten maken hun opwachting op ‘Waardevolle gezelligheid’. De bestaande samenwerkingen met Jebroer, Leo, Digitzz en Ronnie Flex komen op ‘Waardevolle Gezelligheid’ naar voren, maar ook nieuwe samenwerkingen krijgen een plek. Zo zingt Chagall in het Nederlands op het nummer “Leg een traantje” en legt De Rus samen met Mr. Polska in het nummer “Technologee” de verschillen tussen Oost en West bloot.

De eerste single van het album, ‘1 miljoen vrienden’, zal op 1 maart haar primeur beleven in De Wereld Draait Door. Een dag later presenteert Mr. Polska het album live voor publiek tijdens de releaseparty in poppodium De Nieuwe Oogst in Rotterdam, tevens de aftrap van een clubtour langs zestien poppodia.

Over Mr Polska

In 2004 zette de EU de grenzen open voor Polen die in Nederland wilden werken. Nu is het tijd voor Mr. Polska om de grenzen van de Nederlandse HipHop scene open te gooien. En dat lukt: Elke video of sessie die Mr. Polska dropt wordt meer bekeken dan het dagelijkse 8 uur journaal en weet met zijn producer Boaz van de Beatz een nieuwe, ruwe sound neer te zetten die iedere release Trending Topic maakt.

De in Polen geboren Mr.Polska is de alias van Dominik Wlodzimierz Groot en het vlaggenschip van het nieuwste hiphoplabel Nouveau Riche Music. De eerste release van het label was ‘Alziend Oor’ (juni 2011) een staalkaart van het label, waarop Mr.Polska een prominente rol vervult. De klein grote man rijgt sinds zijn ‘State Award voor Rookie of the Year 2010’, de successen aaneen. Hij twitterde zichzelf naar het podium van de TMF awards, hij scoorde de clubhit Vinger op de Klitter, deed voorprogramma’s van Lil B en House of Pain, werd ‘meest geretweete rapper van Nederland’ en werd geselecteerd voor het MCN unsigned project Homegrown 2011. Het Nouveau Riche collectief wist bij de State Awards in 2011 drie awards in de wacht te slepen, waaronder één voor Mr Polska’s videoclip ‘Gustav’ in de categorie ‘beste videoclip’.

In dezelfde periode verschijnt de EP ‘De Boswachter’ en is Mr Polska winnaar van de publieksprijs “Pool van het Jaar” uitgereikt door Stichting Polonus – aanbevolen door de Poolse Ambassade. Ook geeft de jonge Pool met twee verschillende optredens op Noorderslag zijn visitekaartje af aan het live circuit. Een show van Polska? Hard, rauw, energiek, Pools en recht in je smoel. Het voelt als schuurpapier over een motorkap, maar wel met een dansje.

De rijzende ster blijft media als De Volkskrant, 3FM, NRC, De Pers en 3voor12 niet onopgemerkt. Als hij begin 2012 het ‘Meldpunt Waardevolle Gezelligheid’ opricht in reactie op het Polenbeleid van de PVV, happen o.a. Pauw & Witteman, PowNews en Hart van Nederland eveneens toe.

De toekomst? Hard werken! Dat is het credo van Mr.Polska. Hij staat daarmee symbool voor alle Oostblokkers in het Westen en nee, Mr. Polska schaamt zich niet voor zijn Poolse afkomst. Hij is juist trots, neemt zichzelf niet te serieus, beschouwt iedere dag als zijn verjaardag en werft iedere dag meer fans. Kortom, het leven is een feestje en met dat enthousiasme wordt zijn ‘berenmovement’ iedere dag groter.

Op 2 maart verschijnt het album ‘Waardvolle gezelligheid’ van Mr Polska via het label Nouveau Riche Music en gaat de noeste arbeider een uitgebreid club –en festivalseizoen tegemoet.

Mr Polska’s album ‘Waardevolle Gezelligheid’ is vanaf vrijdag 2 maart te koop in alle downloadshops en in de betere platenzaak. Het album is reeds te pre-orderen via Bol.com en iTunes. Bekijk voor meer informatie: www.nouveaurichemusic.nl

Tracklist Waardevolle Gezelligheid
1. Intro
2. Bolle man
3. 1 miljoen vrienden
4. Jochie
5. Soldaatje (ft. Ronnie Flex)
6. Ogen zeggen ijs
7. In een kreukel (ft. Jebroer)
8. Sla de trollers
9. Onzekere glimlach
10. Reef Teef
11. Leg een traantje (ft. Chagall)
12. Technologee (ft De Rus)
13. Slonsje
14. Beetje denken (ft. Leo)
15. Outro
16. Uit me plaat (ft. Jebroer & Digitz) (Bonustrack)
17. Allermooiste feestje (Yellow Claw ft Mr Polska & Ronnie Flex) (Bonustrack)

Pre order Bol.com
Pre order iTunes

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Laat hier een reactie achter