Erykah Badu naar Amsterdam   
06-05-2010
erykah

Op dinsdag 13 juli zal Erykah Badu optreden in de Amsterdamse Heineken Music Hall.
De Amerikaanse zangeres keert terug naar Nederland voor een exclusief optreden ter promotie van haar onlangs verschenen album ‘‘New Ameryka, Part II: Return Of The Ankh”. De voorverkoop van het concert van de veelbesproken zangeres start zaterdag 8 mei.

Na eerdere memorabele optredens te hebben verzorgd in o.a. Paradiso en tijdens het North Sea Jazz Festival zal Erykah Badu op 13 juli de Heineken Music Hall aandoen. Haar nieuwe album ‘New Ameryka, Part II: Return Of The Ankh’ en de bijbehorende hitsingle ‘Window seat’ zijn recentelijk uitgebracht en vormen de aanleiding voor een nieuwe tournee.

Het langverwachte tweede album uit de ‘New Amerykah’ reeks van Erykah Badu: ‘New Ameryka, Part II: Return Of The Ankh’ verscheen op 26 maart in Nederland. Dit vijfde Erykah Badu album is de opvolger van ‘New Amerykah, Part 1: 4th World War’ dat in 2008 uitkwam. Dat album was digitaal geproduceerd en politiek van toon. ‘Part II’ daarentegen is gemaakt met veel meer live instrumenten en geeft een kijkje in het emotionele leven van Erykah Badu door te focussen op de thema’s romantiek en relaties. Hiermee keert ze terug naar de sound van haar albums ‘Baduizm’ en ‘Mama’s Gun’ waarmee ze destijds haar grote doorbraak beleefde in Nederland.


Over Erykah Badu

Erica Abi Wright werd op 26 februari 1971 in Dallas geboren. Erica besloot al vroeg dat ze haar naam wilde veranderen; net zoals de andere Afro-Amerikanen had ze een achternaam die haar voorouders als slaven hadden gekregen. Haar voornaam veranderde ze enkel in spelling; de ‘kah’ in Erykah zou staan voor haar innerlijke zelf, en haar aangenomen achternaam Badu betekent in het Arabisch manifestatie van de waarheid en licht. Erykah studeerde toneel aan de Black College Grambling State University, maar stopte met die opleidingen in 1993 om zich volledig op muziek te richten

Al op haar veertiende levensjaar werd haar talent opgemerkt, toen ze mocht freestylen bij een lokaal radiostation. Na haar universitaire opleiding begon ze kinderen te onderwijzen in dansen en zingen. Toen maakte ze ook een hiphopalbum samen met haar neef Robert “Free” Bradford: Funky Cousins onder de naam Erykah Free.


In het jaar dat daarop volgde ontmoette Erykah Tim Grace, die haar na het horen van een demo onmiddellijk een contract aanbood. Zo verzorgde het duo ‘Erykah Free’ het voorprogramma A Tribe Called Quest en andere hiphopbands.

De demo van Erykah Free viel in handen van Kedar Massenburg, de man die ook met D’Angelo (een van de grondleggers van neo soul) werkte tijdens de eerste fases zíjn muzikale carrière. Hij vroeg Erykah Free als achtergrondzangers tijdens een van D’Angelo’s optredens. Hij was echter zo onder de indruk van Erykah’s zangkwaliteiten dat hij haar een contract aanbod bij zijn Kedar Entertainment label. Dit contract gold alleen voor Erykah en niet voor haar neef; het duo Erykah Free kwam ten einde.


Alhoewel haar muziek een specifiek publiek weet te raken, heeft ze over de hele wereld naam gemaakt. Haar muziek wordt ingedeeld bij het relatief nieuwe neosoulgenre, en bevat invloeden van roots reggae, R&B, hiphop, soul en jazz. Bij haar muziek ligt de nadruk vaak op haar teksten, die dikwijls zeer persoonlijk getint zijn, met eigen overtuigingen, ervaringen en liefdes.
Erykah Badu heeft vooral bekendheid verworven met singles als Tyrone, On & On, Next Lifetime en Clevah.

Erykah Badu treedt dinsdag 13 juli op in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Kaarten zijn vanaf zaterdag 8 mei verkrijgbaar via Ticket Service en alle bekende voorverkoopadressen.

Meer informatie:

13-07-2010
Erykah Badu
Heineken Music Hall

Deuren open: 19.00 uur

Aanvang: 20.30 uur

Adres: ArenA Boulevard 590 / 1101 DS Amsterdam
Prijs: € 39,50

Prijs VIP kaarten: € 75,00


Zie ook:

http://www.1stpriority.nl
http://www.heinekenmusichall.nl

http://www.erykahbadu.com

www.umusic.com

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn

Laat hier een reactie achter